cera - co pogarsza jej kondycję?

To co spożywamy ma ogromny wpływ na wygląd naszej cery, jak i funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Gdy nasza dieta jest nieprawidłowa, zazwyczaj odbija się to na naszej skórze twarzy. Czego unikać, żeby cieszyć się nieskazitelnym wyglądem?

Gluten

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego, które występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Każdy z nas uwielbia świeże, białe pieczywo, pizzę lub makaron, jednak u niektórych skutki spożycia produktu z gluteniem, mogą objawić się na skórze twarzy. Najczęściej pojawiają się ciemne, plamki pigmentacyjne i niedoskonałości na brodzie oraz opuchnięte i zaczerwienione policzki.

Niektóre osoby cierpią na nietolerancję glutenu lub jedzą go w zbyt dużych ilościach. Wtedy dochodzi do stanów zapalnych w organizmie, które objawiają się na twarzy.

Mleko

Laktoza, która zawarta jest w mleku, przez część z nas nie jest tolerowana. Taka nietolerancja może pojawić wraz z upływem lat, ponieważ wraz z wiekiem tracimy enzymy pozwalające skutecznie ją strawić. Gdy wypijemy kawę z mlekiem lub zjemy owsiankę na mleku, zaobserwujemy na swojej twarzy pewnie zmiany, najczęściej są to: cienie i worki pod oczami, obrzęk powiek oraz niewielkie krostki na brodzie.

Laktoza, która nie może zostać strawiona, również prowadzi do pojawienia się stanu zapalnego w organizmie. Dodatkowo mleko stymuluje komórki skóry, do nadmiernej produkcji sebum.

Przeczytaj też: http://www.4fans.pl/jak-przyspieszyc-swoj-metabolizm/

Wino

Alkohol odwadnia skórę, co uwidacznia zmarszczki i zagłębienia w skórze. Osoby, które piją go regularnie mogą spodziewać się konsekwencji tego na skórze. Alkohol zawiera cukier, który uszkadza kolagen, w wyniku tego skóra traci swoją elastyczność. Ponadto prowadzi do rozszerzania porów, opadania powiek., odwodnienia skóry, zaczerwienień na policzkach oraz głębokich fałd nosowo-wargowych.

Cukier

Chyba nie ma takiej osoby, która by nie lubiła słodyczy. Cukier spożywany w nadmiarze, prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi i tak samo szybkiego jej spadku. W wyniku tego nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, oblepia je, sprawia, że włókna tracą elastyczność i twardnieją. W wyniku tego skóra robi się cienka, ale twarda. Ma nawet tendencję do pękania. Do tego pojawiają się zmarszczki, bolesne, czerwone wypryski, cera staje się szara, a skóra pod oczami zwiotczała.

Źródło: https://www.dolinazielawy.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here