Jak długo gotować ziemniaki

Ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do wielu potraw w Polsce. Charakteryzują się dużą zawartością energii, która jest długo uwalniana do organizmu. Zapewniają one uczucie sytości. Zawierają pokaźną ilość białka, witaminy i inne składniki mineralne niezbędne dla naszego organizmu.

Odmiany ziemniaków

Jak długo gotować ziemniakiMożna wyróżnić różne odmiany ziemniaków. W zależności od zastosowania warto wybrać odpowiedni typ, który będzie najlepszy do przygotowywanej przez nas potrawy. Jeśli chcemy ziemniaki upiec wybierzmy typ B. Posiada on miękkie wnętrze oraz chrupką skórkę po przygotowaniu np. w piekarniku lub na grillu. Ziemianki typu A są twarde i nie rozpadają się, dzięki temu będą dobre w sałatkach, jak również jako dodatek do dań mięsnych podawanych z sosem. Nie rozpadną się i będą ładnie prezentować się w półmisku przed podaniem. Ziemniaki w typie C łatwo rozpadają się i najlepiej wykorzystać je do zagęszczania potraw lub np. do pure.

Jak długo gotować ziemniaki?

Tradycyjnie ziemniaki podaje się jako dodatek do dań mięsnych. W tym celu należy poddać je obróbce termicznej poprzez gotowanie. Jak długo gotować ziemniaki? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ dużo zależy od wybranej odmiany i wielkości ziemniaków lub przygotowanych kawałków. Jeśli gotujemy całe ziemniaki bez przekrawania prawdopodobnie będą one potrzebować około 35-40 minut aby być miękkie. Zalewamy je niedużą ilością wody. Górne nie muszą być nawet przykryte w całości. Wysoka temperatura w garnku zapewni odpowiednią obróbkę termiczną, a więcej składników odżywczych pozostanie wewnątrz warzywa. Warto po około 30 minutach lekko nakłuć jednego ziemniaka nożem żeby sprawdzić czy jest już miękki.

Przygotowane w ten sposób, będą ugotowane równo i nie będą szkliste w środku. Innym sposobem jest pokrojenie ziemniaków w kostkę i wrzucenie do gotującej się wody. Będą one potrzebowały wtedy około 20-25 minut do ugotowania. Czas w dużej mierze zależy od wielkości na jaką pokroimy kawałki. Jeśli kostka będzie naprawdę mała, jak np. do zupy może okazać się że już po 15 minutach będą one gotowe do spożycia. Czas gotowania w obu metodach liczymy od momentu zagotowania się wody z ziemniakami. Po umieszczeniu ich w wodzie dodajemy niewielką ilość soli, ok 1-2 łyżeczki na litr wody.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here