Jak rosną pistacje?

Pistacja właściwa, bo to ona jest rośliną której zawdzięczamy lubiane przez tak wiele osób orzeszki pistacjowe, to nieduże drzewo występujące w naturze w Azji Mniejszej i Azji Środkowej. Współcześnie uprawiana jest w wielu miejscach na świecie o klimacie zbliżonym do śródziemnomorskiego. W Europie, głównym producentem pistacji jest Grecja.

Odrobina faktów – Jak rosną pistacje?

Jak rosną pistacje?Do Polski, pistacje docierają w formie charakterystycznych orzeszków, które kiedy są całkowicie dojrzałe mają pękniętą z jednej strony skorupkę, albo w formie przetworzonej, jak mąka pistacjowa, albo różnego rodzaju, zawierające w składzie orzeszki pistacjowe, produkty. To samo dotyczy wielu innych produktów. W związku z tym, czasami ciężko nam odpowiedzieć sobie na pytanie, czym w zasadzie jest dany owoc, czy orzech. To, że orzeszków ziemnych należy szukać pod ziemią, a migdałów we wnętrzu podobnego do brzoskwini owoców wie już prawie każdy. To samo dotyczy, wielu nieraz bardzo egzotycznych owoców, takich jak na przykład będąca owocem kaktusa opuncja, których oryginalne pochodzenie, albo dziwny sposób w jaki rosną, bywa wykorzystywany, jako część marketingu tych produktów, a więc informacje na ten temat są ban sprzedawane razem z nimi. Nieraz bywa tak, że pochodzenie rzeczy zwyczajnych, których obecność wydaje się całkowicie oczywista, jest wielką niewiadomą.

Odpowiadając zatem na pytanie postawione w tekście: Jak rosną pistacje?

Pistacje to niewielkie owoce z rodzaju pestkowców. Rosną one na drzewach Pistacji właściwej, w gronach, w których może znajdować się nawet kilkadziesiąt owoców. We wnętrzu owoców, znajduje się otoczona łupina pestka, która, kiedy owoc jest w pełni dojrzały pęka z jednej strony w charakterystyczny sposób. Zbioru pistacji dokonuje się kiedy są one dojrzałe, czyli wtedy, kiedy skorupki pestek pękają. Współcześnie orzeszki pistacjowe zbiera się prawie wyłącznie przy użyciu specjalnych maszyn. W celu zachowania świeżości i niezmienionego smaku pistacji muszą być one bardzo szybko, najlepiej w czasie nie dłuższym niż jedna doba obrane z łupin i wysuszone.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here