Wiele osób, które postanawia rozpocząć dietę odchudzającą, boi się, że od teraz już nie może pozwolić sobie na żadne słodkie przyjemności. Jest to pogląd bardzo powszechny, szczególnie wśród nastolatek, które niestety takie opinie czerpią z różnego rodzaju czasopism lub z forów internetowych. Tymczasem to wcale nie musi być prawda. Oczywiście, jest bardzo duża grupa typowych słodkości, z których absolutnie trzeba zrezygnować. I tu nie chodzi już tylko o dbanie o własną masę ciała, ale także o zdrowie. Mowa tu oczywiście o kupnych słodyczach, które pełne są cukru lub, co gorsza, syropu glukozowo-fruktozowego. Ten ostatni już dawno obarczono winą za epidemię otyłości w krajach rozwiniętych. Producenci dodają do nagminnie do bardzo wielu produktów. Z gotowych ciasteczek, batoników i cukierków zdecydowanie lepiej zrezygnować. W zamian za to dostępnych jest całe mnóstwo możliwości, aby zapewnić sobie odrobinę słodkiej przyjemności na deser.
Dość oczywistym zamiennikiem słodyczy wydaje się sięganie po świeże owoce
I nie ma wątpliwości, że warto to robić. Niektóre osoby mogą jednak mieć problem z tym, aby codziennie zjadać surowe owoce, jeśli do tej pory tego nie robiły zbyt często. Dla nich dobrym wyborem może okazać się owocowy kisiel. Myśląc o tym deserze większość osób ma przed oczami gotowe proszki dostępne w każdym sklepie spożywczym. Dziś już mało kto wie, jak zrobić kisiel samodzielnie w domu. A nie jest to wcale takie trudne. W dodatku dzięki temu można zrobić ten deser w dowolnie wybranym przez siebie smaku.
Jak zrobić kisiel?
Aby zrobić kisiel wystarczy zagotować wybrany owoc lub mieszankę kilku owoców w wodzie. W czasie kiedy woda z owocami się gotują, należy przygotować mąkę ziemniaczaną. 2 łyżki mąki miesza się w kubeczku z zimną wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dodać do tego odrobinę miodu lub innego zdrowego słodzika. Kiedy woda z owocami już się zagotuje, trzeba wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszać aż do zgęstnienia. To wszystko. Zdrowy domowy kisiel gotowy.