Wpływ czerwonej herbaty na ludzkie zdrowie

Wielu z nas uwielbia herbatę. W ciągu dnia potrafimy wypić nawet kilka kubków tego magicznego napoju. Na sklepowych półkach znajdziemy tradycyjną czarną, zieloną, czy smakową herbatę. Jednak odmian herbat jest znacznie więcej. Jedną z nich, na którą szczególnie warto zwrócić uwagę, jest herbata czerwona.

Skąd pochodzi ta odmiana herbaty?

Czerwona herbata była popularna już kilka wieków temu. Główne jej uprawy pochodzą z Chin oraz Tajwanu. Czerwona herbata swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji, podczas którego nabiera niepowtarzalnego aromatu i smaku. Im proces fermentacji jest dłuższy, tym pożądane właściwości herbaty są bardziej skuteczne i silniejsze. Jej odmiany znajdziesz między innymi na Herbapol.com.pl.

Dlaczego czerwona herbata jest tak wyjątkowa dla naszego zdrowia?

Zdrowe produkty, w tym także herbaty, na dobre zadomowiły się w naszych kuchennych szafkach. Czerwona herbata wspomaga wiele funkcji naszego skomplikowanego organizmu. Jest skuteczna w obniżaniu cholesterolu, czy też oczyszcza z toksyn, tym samym wzmacniając nasz organizm. W dodatku czerwona herbata wpływa na poprawę pracy wątroby oraz układu trawiennego. Jej regularne picie pomaga w zgubieniu zbędnych kilogramów oraz w unormowaniu ciśnienia. Co więcej, czerwona herbata zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak fluor, białko i mangan. Więcej o właściwościach herbaty możesz przeczytać na Herbapol.com.pl. Herbatę czerwoną możemy zakupić również z dodatkiem innych ziół, czy owoców, jak na przykład jaśmin oraz cytryna. Dzięki takim połączeniom czerwona herbata z pewnością trafi w gusta herbacianych smakoszy.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Ze względu na niezwykle intensywny aromat herbatę tą można parzyć nawet do trzech razy. Optymalna temperatura wody wynosi między 90 a 100 stopni. Czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 3 minuty. Ważną wskazówką jest, aby nie słodzić czerwonej herbaty, ponieważ cukier niweluje większość jej dobroczynnych i zdrowotnych właściwości.  Czerwoną herbatę znajdziemy w trzech odmianach:  Oolong, Puszong oraz Pu-erh, które zostały rozdzielone ze względu na długość procesu fermentacji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here