Muffinki kojarzą się z prostym przepisem, jednak wystarczy dodać ulubione składniki i ze zwykłego deseru powstaje przysmak, który zaskakuje kubki smakowe. Jeśli więc chcesz skończyć z nudą w kuchni i zaserwować najbliższym coś wyjątkowego, ale wciąż łatwego i szybkiego w przygotowaniu – postaw na niebanalne dodatki do muffinek.
1. Połączenie czekolady i kremu cytrynowego
Muffinki o smaku słodkim smaku czekoladowym i równoważącym kremie cytrynowym to zaskakująca kompozycja. Krem cytrynowy przygotowany ze skórki i soku z cytryny tworzy muffinki z płynnym środkiem.
2.Muffinki czekoladowe z cukierkami
Przygotowani ich wymaga przygotowania muffinek z podstawowego przepisu. Foremki należy napełnić ciastem do ¾ wysokości i ułożyć kawałki cukierków czekoladowych lub orzechowych. Całość warto polać dodatkowo polewą czekoladową.
3. Kompozycja idealna – muffinki z wiśniami i czekoladą
Czekoladowe muffinki od Wedla z konfiturą wiśniową to doskonały sposób na urozmaicenie standardowej formy deseru. Uwaga! Przed dodaniem konfitury do ciasta warto upewnić się, że nie znajdują się w niej pestki.
4. Muffinki bananowe – bez cukru
Dojrzałe banany sprawią, że ciasto będzie słodkie bez użycia cukru lub zamienników. To zdrowa opcja dla osób dbających o sylwetkę.
5. Babeczki świąteczne – czyli cynamon, masa makowa i pomarańcza
Aromatyczny cynamon i pomarańcza w połączeniu z masą makową to doskonały sposób na pyszny, świąteczny deser. Wyjątkowy smak zapewnią również przyprawy korzenne, takie jak goździk czy imbir.
6. Muffinki sezonowe – czyli owoce prosto z ogrodu
Babeczki z dodatkiem malin, truskawek, jabłek, gruszek i porzeczek to ciekawa odmiana, która pozwoli raczyć się oryginalnym smakiem.
7. Torciki muffinkowe
Muffinki czekoladowe po upieczeniu i wystudzeniu należy przekroić na pół, a środek nadziać masą z bitej śmietany. Wierzch babeczki udekorować pokaźnym kleksem.
8. Słodycz czekolady kontrastująca ze słonym karmelem
Ciekawa odmiana dla tradycyjnych, słodkich deserów. Babeczki w tej wersji staną się ulubioną przekąską domowników.